onsdag 31 december 2014

Tina Nordströms potatisgratäng

 Tina Nordströms potatisgratäng

 Vi brukar göra denna gratäng, men har 1 purjolök istället för ½. Lite mindre grädde och mer mjölk går också bra tycker vi.

 Ingredienser

1.5 kg potatis - fast
0.5 st purjolök
3 st vitlöksklyftor
   
olivolja
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
2 tsk salt
vit- eller svartpeppar ur kvarn

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180°.
  1. Hyvla potatisen tunt, gärna med mandolin eller i matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöksklyftorna.
  1. Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.
  1. Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Grädda sedan gratängen i 30–40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är färdig.
  1. Servera till bland annat oxfilé.
Tips från kocken
Mitt populäraste recept! Att göra en ny kokbok utan det här receptet, det går bara inte. Glöm nu inte att salta ordentligt, för potatis suger åt sig massor av salt. Sältan i en perfekt gratäng ska kännas långt bak i gommen.

Inga kommentarer: