söndag 21 juni 2015

Grekisk filodegspaj

6 portioner

500 g nötfärs
2 msk olivolja
1 hackad röd paprika
1 hackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
15 körsbärstomater
2,5 dl hackade urkärnade kalamataoliver
300 g fetaost
 1 rulle filodeg
 2 dl riven ost
0,5 dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk chiliflakes

Sätt ugnen på 175°.

Stek färsen i olja tills den är brun och smulig. Tillsätt paprika, lök och vitlök. Stek tills löken är mjuk. Krydda med oregano, salt och peppar. Vänd ner tomater och oliver. Smula ner fetaosten. Låt svalna.

Lägg ut filodegsarken omlott på mjölad bänk, så att det blir en lång degbotten i flera lager (drygt en meter). Strö över köttfärsfyllning och riven ost. Rulla ihop till en lång rulle. Rulla ihop till en snurra. Putta försiktigt över hela snurran till en plåt med bakplåtspapper.

Pensla pajen rikligt med olja och strö över flingsalt och chiliflakes. Täck pajen med ett filodegsark så att ytan inte bränns. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lyft bort filodegsarket som ligger ovanpå de sista 5 minuterna så att pajen får fin gyllene färg.

En paj från Coops medlemstidning mersmak nr 4 2015. Svårt att veta vad de menar med 1 rulle filodeg. Vi köpte i alla fall den stora förpackning i butiken men använde inte allt. Gott men lite pilligt, gick över förväntan att rulla ihop pajen.  Missade att ha i osten i pajen så den blev över. Fungerade det också.

Inga kommentarer: